Fyziologická korkovitosť listov muškátu sa prejavuje niekoľko milimetrov veľkými výrastkami na spodnej strane listov muškátu štítovitolistého (Pelargonium peltatum = ovisnuté alebo ťahavé muškáty). Sú to vlastne zväčšené bunky a sú následkom vysokej vzdušnej a pôdnej vlhkosti, ako aj zlého odtoku vody z nádob.
Ochrana: Zabezpečenie odtoku prebytočnej vody z nádob, nie príliš výdatná a pravidelná závlaha.
Vírusovú škvrnitosť listov muškátov spôsobuje niekoľko druhov vírusov. Prejavuje sa vo forme žltých alebo belavých krúžkov alebo škvŕn. Postihnuté rastliny často zaostávajú v raste a slabšie kvitnú. Vyskytuje sa predovšetkým na muškáte krúžkovanom (Pelargonium zonale) a prenáša sa odrezkami a voškami.
Ochrana: Odoberanie odrezkov len zo zdravých rastlín. Ešte lepším riešením je pestovanie muškátu zo semena, pretože virózy muškátu sa semenom neprenášajú.
Baktériovú hnilobu stoniek a škvrnitosť listov muškátu vyvolávajú baktérie druhu Xanthomonas campestris pv. pelargonii. Škvrnitosť listov je hospodársky menej významná, ale bazálna hniloba stoniek máva za následok hynutie napadnutých rastlín. Ochorenie sa vyskytuje jednak na odrezkoch (tzv. čierna noha) a jednak na rastlinách pestovaných v prehnojených pôdach.
Ochrana: Opatrné hnojenie rastlín, používanie sterilného substrátu na zakoreňovanie odrezkov.
Hrdzu muškátovú spôsobuje huba Puccinia pelargonii-zonalis a postihuje len muškát krúžkovaný pestovaný vo voľnej prírode alebo na otvorených priestranstvách. Preto sa vyskytuje len v daždivých rokoch a v hustých a často zavlažovaných porastoch. Prenáša sa chorými rastlinami a v porastoch sa šíri spórami.
Ochrana: Odoberanie odrezkov len zo zdravých rastlín, opakované postreky napadnutých rastlín povolenými fungicídmi (Baycor 25 WP, Dithane DG, Dithane M 45, Novozir MN 80).
© text a foto: Ing. Juraj Matlák
Používame cookies
Súbory cookie a ďalšie technológie používa na zlepšenie vášho zážitku z prehliadania našich webových stránok, na to, aby sme Vám zobrazovali prispôsobený obsah a cielené reklamy, na analýzu návštevnosti našich webových stránok a na pochopenie toho, odkiaľ naši návšetvníci prichádzajú.